Enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor 2 kap 2 § ska ”ägare eller nyttjanderättshavare av byggnader eller andra anläggningar hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand”.
Ovanstående innebär i korthet att både hyresgäster/lägenhetsinnehavare & fastighetsägare/styrelsen, har ett ansvar för efterlevnaden av lagen. För de boende gäller det att rätta sig efter de regler som gäller för byggnaden i fråga. För ägare gäller det att se till att regler upprättas, och att brandtekniska installationer kontrolleras och underhålls.
Läs mer om brandskydd
Om den Optiska brandvarnaren får ett oönskat larm från matos eller vattenånga, då kan man med hjälp av Pausfunktionen reduceras känsligheten på varnaren under en förutbestämd tid. Vid ett sådant larm trycker man bara kort på pausknappen eller testknappen så reduceras känsligheten under 10 minuter.
När tiden löpt ut återgår brandvarnaren automatiskt till normal känslighet.
Detta är en viktig säkerhetsfunktion för att förhindra att brandvarnaren avlägsnas från taket vid ev. oönskade larm eller irritation.
Med en fjärrkontroll kan man testa eller pausa sina varnare så man slipper stressa upp på stolar och liknande om man av misstag lyckats lösa ut sina varnare.
Eller om du vill bli bättre på att testa ditt system mer regelbundet så finns det nästan inget enklare sätt.
Enheten är sammankopplingsbar via radio där konfiguration i en sluten grupp säkerställer att andra enheter inom samma signalområde inte påverkas vid ett test- eller skarpt röklarm.
Denna fjärrkontroll passar bara till modellerna: XS01-W samt XH01-W
Du testar brandvarnare genom att trycka på den stora test knappen, då kontrolleras hela brandvarnarens funktion, inte bara batteriet.
• Testa varnaren en gång i månaden, varit bortrest en längre tid, när du gjort rent den.
• Dammsug larmet var sjätte månad & torka med en lätt fuktad trasa för att avlägsna eventuell smuts.
• Täck inte över varnaren.
• Varnaren får enbart täckas över när det utförs damm rika arbeten som slipning av golv/väggspackel.
En brandvarnare är en känslig livförsäkring, livslängden för denna varnare kan minskas avsevärt på grund av bristande regelbundet underhåll. En brandvarnare som är smutsig invändigt blir känsligare och larmar oftare utan anledning. Testa inte med varnaren med öppen låga, detta kan skada brandvarnaren samt innebära fara för omgivningen. Vi rekommenderar inte test med rök eftersom detta kan vara missvisande om inte korrekt testutrustning används (gäller särskilt optiska brandvarnare). Brandvarnaren får ej målas.
Brist på underhåll kan ge upphov till oönskade larm, ha inverkan på varnarens funktion samt häva garantin.
Dagens moderna lägenhetstak är ofta grängat, då har vi valt att använda oss utav ett av de befintliga hålen från den gamla brandvarnaren samt monteringsfäste med dubbelhäftande tejp. Inga nya hål behövs borras.
Ett universalfäste som kan monteras på den gamla föregående brandvarnare fästet. Inga nya hål eller skruvar behövs.
Passar på flera olika modeller. Monteringsfästet är framtaget med dubbelhäftande tejp för att slippa använda skruv.
Det är lag på att nya bostäder (byggda 1998 och senare) ska ha fungerande brandvarnare och för äldre fastigheter finns ett allmänt råd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att brandvarnare bör finnas i bostaden.
Dagens rekommendation är att det ska finnas en brandvarnare per 60 kvadratmeter bostad, men det förutsätter att dörrar inte är stängda. Även när dörren är öppen blir det en fördröjning eftersom röken måste leta sig ner genom dörröppningen.
Läs mer om Brandsäkerhet