Spiskåpefilter/Fettfilter 

En viktig detalj som är lätt att glömma bort är fettfilterna som sitter i spiskåpan/köksfläkten. Smuts och fett i köksfläkten leder till sämre inomhusklimat och ökad risk för brand. Därför bör man rengöra fläkt och filtret i köket regelbundet.

  • Livslängden varierar beroende på material samt hur ofta man har rengjort filtret.
  • När filtret börjat noppra eller börjat gå sönder skall filtret bytas.
  • Att ha ett trasigt eller ett filter fullt med fett/olja utgör en stor brandrisk.

Det bästa sättet att förhindra brand är därför att regelbundet rengöra både fläkt och filter.

Beställ fettfilter

Så rengör du fläktfiltret:

Lägg filtret i diskhon med varmt vatten och blanda med diskmedel, eller motsvarande fettlösande medel, låt stå till fettet börjat luckras upp. Fettfilter (både polyesterfilter och metalltrådsfilter) diskas med fördel i diskmaskin.

Använd det vanliga diskmaskinsprogrammet. För de filter som går att plocka isär så dela ni på dessa komponenter, då kommer man åt med rengöringen överallt. Eventuellt kan polyesterfilter diskas utan att plocka isär enheten varannan gång så bibehålls passformen bättre.

Hur ofta man bör rengöra filtret beror på hur ofta och vilken typ av mat man tillagar. Vår rekommendation är att rengöra filtret minst 4-6 ggr/år.

För beställning av nytt fettfilter, skriv ned köksfläktens modellnummer. Modell numret hittar du på undersidan, bakom fettfiltret i kåpan.